Tomatplante

Frø spirer og gror på renseanlæg

Tomatplanter vokser i øjeblikket flittigt frem på renseanlæggene. Frøene til planterne har taget hele turen gennem dit tarm- og spildevandssystem og videre gennem den mekaniske, biologiske og kemiske proces på renseanlæggene.
Tomatplante Tomatplanter er den seneste tid vokset flittigt frem på flere af vores renseanlæg. Foto: Assens Forsyning A/S.

Tomatfrø trives i dit spildevand

Tomatplanter er den seneste tid vokset flittigt frem på flere af Assens Forsynings  renseanlæg. De stammer fra frø, som har taget hele turen gennem dit tarm- og kloaksystem, og derfra videre til den mekaniske, biologiske og kemiske proces på renseanlæggene.

Planterne vokser i sandet, som filtreres fra spildevandet og i det afvandede slam, der bliver tilbage, når renseprocessen er gennemført.

Det er et kendt fænomen, at frø fra frugt og grønt lever i bedste velgående i kloaksystemet, og at de på renseanlæggene slår rødder. Det gælder eksempelvis tomater, jordbær, meloner og squash.

Efter en tur gennem hele tarm- og kloaksystemet, bliver tomatfrøene til planter, der står tæt på renseanlæggene. Foto: Assens Forsyning A/S.

Må ikke spises

Tomaterne er endnu ikke modne, og det betyder heller ikke noget. For modsat i andre lande, må frugt og grønt, der har været i kontakt med spildevand, ikke spises i Danmark. Det skyldes blandt andet risikoen for smitte med E. coli og andre sygdomsfremmende bakterier.

At frø fra frugt og grønt slår rødder på renseanlæggene, skyldes blandt andet, at de nyder godt af de mange næringsstoffer, som findes i spildevandet – eksempelvis kvælstof og fosfor.

Tomatplanter vokser i slam på renseanlæggene At frø fra frugt og grønt slår rødder på renseanlæggene, skyldes blandt andet, at de nyder godt af de mange næringsstoffer, som findes i spildevandet. Foto: Assens Forsyning A/S.

God tomatsæson

Vi ønsker god tomatsæson til alle. Husk, at vandingen i egen have og i eget drivhus, bør ske med rent vand – og det gerne med nedbørsvand fra egen regntønde!